2023401 | Infrastuctuur : Praktijkorganisatie : GebruikFax?

Hans Advies

Een fax wordt niet meer gebruikt.

Doel | wat

U gebruikt geen fax voor het verzenden of ontvangen van patiëntgebonden informatie.

Rationale | waarom

Faxmachines bieden geen adequate beveiliging voor het verzenden en ontvangen van gevoelige medische informatie. Faxen kunnen gemakkelijk in verkeerde handen vallen, omdat ze vaak bij de faxmachine blijven liggen nadat ze zijn afgedrukt. Dit brengt het risico met zich mee van ongeautoriseerde toegang tot medische gegevens.

Stappenplan | hoe

1. Inventarisatie: Breng in kaart hoe vaak het faxapparaat wordt gebruikt en welke soorten informatie worden verstuurd. Identificeer met welke contacten/instellingen etc. u momenteel gebruik maakt van het faxsysteem.

2. Veilig Digitaal Communicatieplatform : Oriënteer u, en maak een keuze voor een beveiligde email, zoals Zorgmail, Zivver, Docsend

3. Contacten : Neem contact op met uw contacten/instellingen die gebruik maken van informatieoverdracht via de fax, en geef de  door u gekozen applicatie door waarmee u wilt communiceren.

4. Ontkoppel het faxapparaat. 

Benodigdheden | wie & waarmee

Beveiligd communicatieplatform.

Achtergrondinformatie

Er zijn verschillende redenen waarom het gebruik van een fax niet meer voldoet aan de richtlijnen mbt informatiebeveiliging.

Beperkte Encryptie: Faxberichten worden vaak via analoge telefoonlijnen verstuurd, waardoor ze gevoelig zijn voor afluisteren en onderschepping. De beperkte encryptiemogelijkheden van faxen maken het moeilijk om de vertrouwelijkheid van verzonden informatie te waarborgen.

Fysieke Toegang en Risico op Verlies: Faxberichten worden afgedrukt op papier, wat het risico op fysieke toegang en verlies vergroot. Deze documenten kunnen onbedoeld worden achtergelaten, gestolen of per ongeluk worden blootgesteld aan ongeautoriseerde personen.

Beperkte Authenticatie en Identificatie: Faxen bieden vaak geen solide methoden voor gebruikersauthenticatie en -identificatie. Dit betekent dat het moeilijk is om te controleren wie een faxbericht verzendt of ontvangt, wat kan leiden tot vervalsing en misbruik.

Gebrek aan Audit Trails: Informatie die via fax wordt verstuurd, heeft meestal geen goed gedocumenteerde audit trails, waardoor het moeilijk is om de verzending en ontvangst van gegevens te volgen en te controleren.

Efficiëntie en Kosten: Het gebruik van faxapparaten vereist fysieke apparatuur, onderhoud en papier, wat kostbaar kan zijn en niet efficiënt is in vergelijking met moderne digitale alternatieven.